Danske familier har 565 kroner mere til forbrug i år

,

af

Grafik: OpenClipartVectors / Pixabay
Grafik: OpenClipartVectors / Pixabay
Billig benzin, lave renter på lånet og pæne lønstigninger giver danskerne godt med ekstra penge mellem hænderne i 2016. Det skriver Søndagsavisen.

Samlet betyder det, at en gennemsnitlig dansk familie i år vil have 565 kroner mere om måneden til sjov og ballede. Eller 7.000 kroner i hele 2016.

Den primære forklaring skal dog findes i fortiden. Nærmere bestemt under de seneste overenskomstforhandlinger. Her var der ingen, der havde regnet med at inflationen i dag ville være lige omkring nul, og derfor er de ellers beskedne lønstigninger, der blev aftalt her, blevet til ganske pæne lønstigninger – simpelthen fordi varerne i supermarkedet er steget i pris.

– Man får en del flere penge mellem hænderne i 2016. I år forventer vi, at indkomsterne stiger med 1,7 procent. Oven i det er inflationen meget lav, og det betyder simpelthen, at de penge, man har fået i løn, rækker længere, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, til Søndagsavisen.

Ifølge Danske Bank vil en typisk dansk familie, hvor både mor og far arbejder, i år have 23.300 kroner om måneden, når de faste udgifter er betalt. I 2015 var det 22.573 kroner. Det giver en fremgang på 727 kroner, men fordi priserne trods alt forventes at være en lille smule højere i år, er den reelle fremgang de føromtalte 565 kroner.

Men også folk uden for arbejdsmarkedet har glæde af, at priserne holder sig i ro.

– Der er også relativt pæne lønstigninger til dem, der arbejder i den offentlige sektor, ligesom dem på overførselsindkomst vil opleve en lille fremgang i rådighedsbeløbet som følge af den lave inflation, siger Louise Aggerstrøm Hansen til Søndagsavisen.