Folkekirkens Nødhjælp: Israelsk Militær smadrer nødhjælp med bulldozere

,

af

Israelsk Militær ødelægger tre vandcisterner, mens soldater holdt indbyggerne på afstand. (Screendump af video fra Folkekirkens Nødhjælp)
Israelsk Militær ødelægger tre vandcisterner, mens soldater holdt indbyggerne på afstand. (Screendump af video fra Folkekirkens Nødhjælp)

Lige inden regntiden har den israelske hær ødelagt tre vandcisterner, der sikrer vand til dyr og mennesker i det lille landbrugssamfund Al Ganoub på den besatte Vestbred.

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp rykkkede den israelske hær klokken seks om morgenen den 27. september ind i den lille landsby Al Ganoub mellem Betlehem og Hebron på den palæstinensiske Vestbred. To bulldozere smadrede tre vandcisterner, mens soldater holdt indbyggerne på afstand og konfiskerede deres mobiltelefoner, så ingen kunne tage billeder eller filme. Det lykkedes én person at beholde sin mobiltelefon og filme begivenhederne (Se video under artiklen). Blot et par uger før blev syv huse revet ned i samme landsby, bl.a. hjemmene til de familier, hvis cisterner blev ødelagt.

De tre ødelagte cisterner blev installeret i 2014. Siden 2010 har Folkekirkens Nødhjælp, med midler fra EU og Danida, installeret og renoveret 363 vandcisterner i udsatte bonde- og beduinsamfund i Vestbreddens såkaldte Område C. Hvert år, når efterårsregnen sætter ind, fyldes cisternerne, så der er livsvigtigt vand til mennesker og dyr det næste år.

Al Ganoub er som alle andre lokalsamfund i område C under pres. Nedrivninger af hjem, mangel på vand og ikke mindst frygt for nye nedrivninger, presser lokalsamfundets familier. I en grad, så de risikerer at blive tvunget til at forlade deres jord. Al Ganoub ligger meget tæt på en ulovlige israelsk bosættelse, hvilket gør den særligt udsat.

I løbet af de første 10 måneder af 2016 har OCHA, FN’s Kontor for Nødhjælpskoordination, registreret næsten dobbelt så mange nedrivninger og konfiskeringer af folks hjem, beboelsestelte, stalde, latriner og vandcisterner som hele sidste år. Lang størstedelen i et område, som er under fuld israelsk militær kontrol og som huser de fleste af de ulovlige, israelske bosættelser. Det er det højeste antal, siden FN begyndte at registrere nedrivninger og konfiskeringer.

Mange af de ødelagte og konfiskerede ting er nødhjælp – doneret af EU, EU-medlemslande og andre donorer for at dække helt basale humanitære behov. Omfanget af konfiskeret og ødelagt nødhjælp er steget med 165 % mellem 2015 og 2016.

– At ødelægge hjem og nødhjælpsprojekter strider mod den humanitære folkerets mest grundlæggende principper. Det er ikke til at holde ud at se på, at vores nødhjælp ødelægges på den måde, siger Antony Grange, Folkekirkens Nødhjælps landedirektør i Palæstina.

Federica Mogherini, EU’s udenrigschef, har udtalt, at EU overvejer at kræve økonomisk kompensation af Israel for den ødelagte nødhjælp.

– Det gik fremad for landmændene i Al Ganoub indtil for et par uger siden – i høj grad fordi de havde fået adgang til vand. Nu risikerer beboerne, som i alt for mange andre landsbyer at blive fordrevet fra deres jord. Vi gør, hvad vi kan, for at hjælpe lokalsamfundet, men jeg er meget bekymret for fremtiden for palæstinenserne i disse områder, siger Antony Grange.