I hele 2015 gjorde kun 80 danskere brug af nyt direktiv, der giver patienter mulighed for at blive opereret i udlandet. Patientorganisationer mener, at potentialet er meget større. Det skriver Søndagsavisen.
– Der er ingen tvivl om, at flere ville gøre brug af det her, hvis de kendte til det, siger Niels Jørgen Langkilde, formand for Patientforeningen til Søndagsavisen.
Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter, mener, at potentialet er der for udvalgte grupper:
– Direktivet har særligt potentiale for folk med sjældne sygdomme og folk, der bor i udkantsområderne.
En af dem, der har gjort brug af det, er Bent Karkov. Han fik konstateret øjensygdommen grå stær og valgte at blive opereret i Tyskland. Operationen kostede ham 50.000 kroner, og han fik 7.000 kroner med per øje fra det danske sundhedsvæsen.
– Nu er det knap et år siden, jeg fik operationen, og det fungerer bare. Det har været en god ting for mig, siger Bent Karkov, der er 68 år og pensionist.
Han har gjort brug af et såkaldt patientmobilitetsdirektiv fra januar 2014, der giver danske borgere mulighed for at få godtgjort hele eller dele af en operation i udlandet.
Det kan man gøre brug af, hvis der er en lang venteliste til operationen i Danmark, eller hvis man vurderer, at man kan få en bedre behandling i Tyskland, Sverige eller et tredje land.
Niels Jørgen Langkilde mener dog, at det danske sundhedsvæsen er alt for dårligt til at oplyse patienterne om deres rettigheder. Det, tror han, blandt andet hænger sammen med, at dem, der skal oplyse patienterne, også er dem, der mister pengene, hvis patienten tager til udlandet.
– Første skridt er oplysning, og de, der oplyser, skal ikke have en egeninteresse i ikke at oplyse. EU har givet nogle muligheder her – det skal borgerne vide,” siger han.