Sjöstedt slipper ikke Löfven igennem som statsminister – kræver mere indflydelse

af

Jonas Sjöstedt (V) kommer ikke til at slippe Stefan Löfven (S) igennem til posten som statsminister i en statsministerafstemning under de nuværende omstændigheder.

– Vores mandat er en forudsætning for Löfven-regeringen, så det er urimeligt at vi sættes uden for indflydelse, sagde Jonas Sjöstedt efter sit møde med talmannen, som efter beskeden besluttede at udskyde afstemningen til fredag.

Talman Andreas Norlén mødtes mandag med samtlige partiledere inden hans nominering af en statsministerkandidat til næste statsministerafstemning, som skulle have været afholdt på onsdag, men nu er udskudt til fredag, på grund af dagens besked fra Vänsterpartiet. I weekenden stod det klart at Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna var blevet enige om et fælles budgetsamarbejde indenfor rammerne af en S-Mp-regering, hvilket definitivt indebar enden på den blokpolitik som har præget Sverige de seneste årtier.

Men aftalen forudsætter støtte fra Vänsterpartiet, hvilket partileder Jonas Sjöstedt i dag meddelte at han er imod.

– Vi vil se en regering uden borgerlige partier med Stefan Löfven som statsminister. Den er indenfor rækkevidde, men vi er der ikke endnu, sagde han på mandagens pressemøde.

Socialdemokraterna har accepteret en række liberale forslag i budgetsamarbejdet, blandt andet vedrørende ansættelsesvilkår og boligmarkedet, hvilket er en af grundene til at Vänsterpartiet går imod forslaget. Aftalen fastslår også at Vänsterpartiet vil stå uden mulighed for at påvirke den politiske retning i den kommende mandatperiode – noget som Jonas Sjöstedt nu kræver at Stefan Löfven trækker tillbage.

– Stefan Löfven skal gøre klart at det ikke bliver sådan. Vi skal kunne forhandle og have indflydelse.

De kommende dage skal Jonas Sjöstedt forhandle med Stefan Löfven, og han håber på at finde en løsning inden fredag, hvor den tredje af i alt fire statsministerafstemninger sker.

Vælges der ikke denne gang en statsminister, er den fjerde afstemning sat til at ske engang i næste uge. Mislykkes også den fjerde skal der afholdes et ekstra valg til Riksdagen. Valgmyndigheden anbefaler at det sker søndag den 7. april. (News Øresund)