Covid-19: Op mod 80 gange så mange smittede

af

Antallet af smittede med coronavirus kan være 30-80 gange højere end det officielle tal. Det skriver Sundhedsstyrelsen i den nyeste statusrapport.

Tirsdag eftermiddag havde myndighederne bekræftet godt 5.000 tilfælde af smittet herhjemme, men der har længe været tale om et stort mørketal og nu sætter Statens Serum Institut tal på mørketallet.

Det sker på baggrund af antistofundersøgelser hos 1.000 bloddonorer i Region Hovedstaden, tappet i perioden 1-3. april, at 2,7% havde fået påvist antistoffer, hvilket med en sensitivitet af testen på 70% svarer til at 3,5 % af de undersøgte allerede har været smittet med COVID-19. Statens Serum Institut fremfører, at hvis dette tal overføres til hele befolkningen i Region Hovedstaden, svarer det til, at ca. 65.000 personer kan have været smittet allerede d. 26. marts. På dette tidspunkt var der konstateret 917 bekræftede smittetilfælde i regionen. Det betyder, at der kan være op til 70 gange flere smittede i samfundet end konstaterede bekræftede tilfælde.

I Statens Serum Instituts arbejde med modellering af udvikling af epidemien i Danmark har man på baggrund af undersøgelser i blandt andet Island og Tyskland valgt at arbejde med, at det reelle antal smittede i Danmark er 30-80 gange højere end det antal, der bliver påvist.

Det vurderes altså, at mørketallet er betydeligt højere end i det første planlægningsscenarie, og det vurderes fra Statens Serum Instituts side, at der for hver påvist smittetilfælde frem til 28. marts kan være 30-70, der reelt er smittet. Dette forhold vil påvirkes af, hvor mange der fremadrettede vil blive konstateret smittet.

Der er således formentligt betydelig mere udbredt smittespredning i samfundet end tidligere antaget.

Tallene fremgår af den nye statsrapport fra Sundhedsstyrelsen.