Flere danskere bliver svenskere

af

(News Øresund) Siden det 1. september, hvor den nye lov som tillader dobbelt statsborgerskab i Danmark trådte i kraft, har over 200 danskere i Skåne søgt om svensk statsborgerskab.

– Vi kan helt klart mærke at loven er ændret i Danmark. Det kommer nye ansøgninger hele tiden. Det er en markant forskel. siger Daniel Johannesson, sagsbehandler på Länsstyrelsen i Skåne til News Øresund.

I august fik Länsstyrelsen 37 ansøgninger fra nordiske statsborgere i Skåne og i september kom der 247. Mere end 200 af dem var fra danskere, bedømmer Daniel Johannesson, men Länsstyrelsen laver ikke en nøjagtig opgørelse opdelt på nationalitet.

Det er lettere for nordiske statsborgere at blive svensk statsborger end det er for andre nationaliteter og ansøgningerne behandles af Länsstyrelsen i stedet for Migrationsverket. Hvis en nordisk statsborger har boet i Sverige i mindst fem år og ikke har været frihedsberøvet i den periode, kan det svenske statsborgerskab fås gennem en enkel procedure, ”anmälan om svensk medborgerskap”, hvor en blanket og personbevis indsendes og snart derefter godkendes. Det er muligt at søge om svensk statsborgerskab for nordiske statsborgere allerede efter to år i Sverige, men så gælder den almindelige ansøgningsprocedure.